S T O N E A G E I M A G E S

S T O N E A G E I M A G E S

SNARKY PUPPY - TIVIOLI UTRECHT - 16 OKTOBER 2015

MUZIEKPosted by stoneageimages Sat, November 21, 2015 16:21:27

Vanwege ‘de’ begrafenis konden we niet bij het concert zijn van Snarky Puppy in het nieuwe Tivoli in Utrecht. Ik was al een tijdje terug van plan, bij wijze van verrassing, stiekem kaartjes te kopen. Ook voor J., want die wilde ook wel eens deel uitmaken van zo'n Snarky-happening. Maar ‘iets’ hield mij tegen en dat was niet per se mijn portemonnee… Mijn muziekmaten waren er wél en het was weer net zo geweldig als in Rotterdam, de superlatieven vlogen mij om d’oren. Wel een beetje balen natuurlijk, maar ja, zo gaat dat soms in het leven.

Wat schetst mijn verbazing op 12 november jl.? Er stonden 24 live albums van SP op iTunes. De hele reeks Snarky concerten van dit jaar! Inmiddels zijn het er 29. Dat zijn 58 CD’s! Wauw, euforie!

Uiteraard gelijk ‘Tivoli’ gedownload, CD's gebrand, hoesje gemaakt en klaar was deze Kees. Kon ik er toch nog een beetje bij zijn, in Utrecht.

Druk met allerlei ander gedoe weerhield mij er de eerste dagen van om op mijn gemak te gaan luisteren, je bent toch wel meer dan anderhalf uur kwijt. Maar uiteindelijk had ik ’s avonds een keer de tijd. Om met de deur in huis te vallen, ik durf het bijna niet te zeggen, het viel hier en daar wat tegen. De hoon zal zich tegen mij keren, ik weet het.

Dat Snarky Puppy de ‘Hottest Band in Town’ is hoeft geen betoog. ‘Town’ is de hele wereld overigens. Van Vancouver tot Jakarta, ze staan op elk jazz- en muziekpodium over de globe en met een frequentie die niet te geloven is. Ze spelen samen met alle grote namen uit de pop, jazz en rock muziek en geven tussen de bedrijven door ook nog ‘clinics’. Wat een energie hebben die mensen, niet te begrijpen. Recensies van concerten en CD’s krijgen vier of vijf sterren. We kunnen er niet omheen: Snarky is HOT!

Mijn ervaringen in Rotterdam en Tilburg plus de enthousiaste berichten uit Utrecht zorgde dat mijn verwachtingen torenhoog waren toen ik ‘Tivoli’ in de Pioneer stopte. Altijd mee oppassen, met hooggespannen verwachtingen. Om te beginnen: de audiokwaliteit is geweldig*). Hier en daar is er wat verschil in volume tussen de instrumenten, maar verder, uitstekend. Knap gedaan. De ‘live’ sfeer komt geweldig over, althans voor zover ik dat kan beoordelen. Michael League, de bandleider, trapt af met een introductie en informeert het publiek dat Utrecht een bijzondere plek is waar ‘We Like It Here’ is opgenomen bij Kytopia en dat ze het hele album zullen spelen vanavond. Gejuich. Het album bestaat uit twee CD’s en duurt ruim honderd minuten. Snarky Puppy is een geweldige band en ze spelen een goed tot briljant concert. Mijn bezwaar richt zich op de lange improvisaties en ‘interludes’, de passages dat men overgaat van het ene naar het andere (improvisatie-) thema. Ik verlies te vaak de aandacht. De laatste twee stukken zijn volledig geïmproviseerd en Michael noemt de laatste 25 minuten zelf een ‘funky en messy party'. Dat klopt wel. Het begint als ‘Herbie Hancock’s Headhunters meet Prince’, maar daarna verzandt het, vind ik, in eindeloos repeterende gitaarriffs en heel veel getrommel. De eerste CD is gewoon goed, strak en sfeervol met briljante solo’s en hier en daar even een zoekend moment. De laatste twee tracks van de tweede CD vind ik te veel gerommel en doet toch wat afbraak aan het geheel. Maar al met al natuurlijk een prima registratie en de eerste schijf zal zijn weg vaak vinden naar mijn CD-lade. Een Snarky Puppy album met een vlekje, zoals ik dat ervaar, schittert nog steeds briljanter aan het muzikale firmament dan menige andere act van dit moment, van welke stijl dan ook.

Ik zal tussen de andere live opnames ook eens zoeken naar een ‘Sylva’ concert. Dat album spreekt mij in essentie nog meer aan dan ‘We Like It Here’. Ik ben reuze benieuwd.

*) Ik ben weer terug bij iTunes. Na het lezen van een artikel over ‘Mastered by iTunes’ is duidelijk dat er geen hoorbaar kwaliteitsverschil (meer) is tussen AAC en een CD. In tegendeel zelfs. iTunes vraagt producers om Master Files in de hoogst mogelijke resolutie aan te leveren. Meestal 24 bit/96 kHz. Daarna begint er een gecompliceerd re-mastering proces waarbij men tracht de kwaliteit van de High Res masters te benaderen. Het gewone CD eindproduct in de winkel (of stream) kan door de muzikant/studio echter anders dan door iTunes worden remastered om met name aan de ‘loudness’ vraag te voldoen of specifiek in te spelen op de te verwachten weergevers die de klant zal gaan gebruiken. Denk daarbij aan ‘oortjes, Dr. Dre, meerkanaals, enzovoort. Zo kan het uiteindelijk zijn dat een Mastered by iTunes AAC anders of zelfs beter kan klinken dan het origineel uit de winkel.

Dus ik geloof het wel weer met die andere diensten. iTunes is audiofiel genoeg voor mij en 25 tot 75% goedkoper én 'on demand' wat ik echt wel prettig vind. Productie van hoesje en doosje is een deel van de hobby. Bovendien, gewoon een CD kopen uit de (web-) winkel kan natuurlijk ook nog. Niets mis mee :-)