S T O N E A G E I M A G E S

S T O N E A G E I M A G E S

WIE HEEFT DE GROOTSTE?

AUTO'SPosted by stoneageimages Mon, November 09, 2015 00:08:59

Blogjes over auto’s stuur ik alleen rond naar een paar liefhebbers die wat met auto’s hebben en die kan ik, in mijn vriendenkring, met één hand tellen. Ik schrijf ze eigenlijk voor mijzelf denk ik, haha. De jeugd is al tijden afgehaakt en steeds meer heb ik het gevoel alleen te staan met mijn interesse voor auto’s ('passie' is iets te sterk). Maar sinds enige tijd kijk ik regelmatig naar RTL Autovisie en dat vind ik een erg leuk programma. Top Gear had voor mij al lang afgedaan. Dat was geen autoprogramma meer maar een allegorische potpourri van idiote thema’s. Best wel komisch, maar het had weinig meer met oprechte interesse voor auto’s te maken. Rob Kamphues en Werner Budding, de presentatoren van RTL Autovisie, hebben verstand van zaken en maken een heel aardig programma waarin de auto centraal staat. Bovendien zitten er vaak gasten aan tafel die liefhebber zijn waarvan je het niet zo gauw zou verwachten. ‘Spike’ van Direct bijvoorbeeld, een groot fan van oude Amerikanen en, onlangs, de prachtige Victoria Koblenko. Victoria is beslist niet van de straat met haar universitaire titel Politicologie én ze rijdt een nieuwe Jaguar F-Type! Waar ze dat van betaalt is mij een raadsel, maar dat is een ander chapiter. Vaste medewerker van het RTL programma is Bijzonder Hoogleraar Maarten van Rossem, ook een auto-adept en kenner van het fenomeen automobiel. Ik bevind mij dus gelukkig in goed gezelschap én van alle leeftijden en dat geeft mij toch wel een ‘lekker’ gevoel. Ik ben dus niet helemaal een outcast.

Liefhebbers van auto’s, meestal toch wel mannen, wordt vaak toegedicht dat de auto een verlengstuk van het mannelijk voortplantingsorgaan is. Ik geef toe dat als je in een echte supercar rond rijdt, ik heb het een paar keer mee mogen maken, er wel iets ‘machtigs’ over je komt. Wellicht komt er meer testosteron vrij, wie zal het zeggen? Maar na een halve eeuw periodiekjes lezen over de automobiel, bezoeken van autobeurzen, automusea en, boven alles, lekker rijden in je eigen autootje, heb ik nou niet het idee dat ik heel erg ‘mannelijk’ bezig ben geweest. Ik vind eigenlijk alles wat met auto’s te maken heeft leuk en erg interessant en denk echt niet bewust ‘kijk mij eens mannelijk zijn’. Eerder het tegendeel: ‘Kijk mij weer eens autistisch zijn’, want dat is het ook wel een beetje. Of monomaan, dat kan ook.

Maar, eerlijk is eerlijk, dat mannendingetje met auto’s steekt natuurlijk wel een beetje de kop op als we gaan vergelijken. ‘Wie heeft de grootste?’. Hahaha. Ik maak mij er zelf natuurlijk behoorlijk schuldig aan door te koop te lopen met al die auto’s die ik rijd en gereden heb. Het is betrekkelijk onschuldig, maar toch. In de voorgaande blog heb ik het nogmaals over aantallen en dat ontlokte vriend R. om ook eens een lijstje te maken. Korter dan de mijne (de mijne is de langste, haha...). Maar R. voegde er nog een opsomming aan toe: de meest bijzondere auto’s waar hij zelf in gereden had, maar geen eigendom. Dat vond ik ook een leuk en origineel lijstje en daar had ik niet eerder aan gedacht. Een dergelijk rijtje kan ik ook maken en daar ga ik eens goed over nadenken. Volgt beslist nog een keer.

Als ik er over nadenk, om alvast een aftrap te doen, dan herinner ik mij als eerste de Ferrari Testarossa. Het was 1994 en ik werkte in Leidschendam. ‘Morgenochtend kom ik met een Testarossa op kantoor’ zei collega HvG. ‘Wie een stukkie wil rijden moet het nu zeggen’. Yeah right, we keken hem aan of hij gek was geworden en namen hem 100% niet serieus. Voor de zekerheid besloot ik ’s avonds toch maar mijn Nikon mee te nemen. De volgende ochtend, het was november en nog donker, hoorden we een woest gebrul buiten. ‘Verdomd’, zegt een andere collega, ‘hij heeft echt een Testarossa bij zich’. De auto was van weer een andere collega in Brabant die ‘eigen geld’ had en een beetje handelde in auto’s. De Testarossa had hij in Italië gekocht. HvG had de auto die dag geleend voor de trouwerij van zijn dochter. Samen met HvG gingen we een stukje rijden en ik mocht ook een rondje, de andere collega’s geloofden het wel. Wat een ramp van een auto… Geen bekrachtigd stuur en bijna niet om een hoek te krijgen gewoon. Veel te breed, totaal onoverzichtelijk en een hortende en stotende 12 cilinder die pas op de snelweg lekker ging lopen. Helaas geen foto van mij achter het stuur, maar wel een paar plaatjes.
Een kentekencheck leert dat de auto in Nederland niet meer rondrijdt of dat iemand er mee in een boom is geklommen, wat niet ondenkbeeldig is. Voor de volledigheid: De naam Testarossa, oftewel ‘roodhoofd’, verwijst naar de rood geverfde kleppendeksels van de twaalf cilinder boxermotor. De auto werd legendarisch vanwege ‘Miami Vice’. Don Johnson (‘Sonny’ Crockett) reed een witte!

Leuk, dat lijstje met 'specials', daar ga ik zeker nog op terug komen!

Nog een dingetje ter afsluiting wat met het bovenstaande weinig te maken heeft, maar ik wel kwijt wil. Ik kijk met afschuw naar de ontwikkelingen met betrekking tot de autonome auto. Zijn we allemaal gek geworden? Ga dan god^%%& gewoon in het openbaar vervoer zitten en ontneem niet mijn vrijheid van handelen! Dussss.