S T O N E A G E I M A G E S

S T O N E A G E I M A G E S

BLAST FROM THE (RECENT) PAST

MUZIEKPosted by stoneageimages Mon, January 12, 2015 17:14:16

Recent en, respectievelijk, zeer recent mochten we concerten bijwonen van Lee Ritenour en, wat later, Dhafer Youssef. Beide concerten komen wat mij betreft zeker in aanmerking voor een top 10 waardering. Ik zal het lijstje weer eens een keer bijwerken. Het eerste concert verdient die plaats voor de muziek natuurlijk maar ook voor de supersfeer en sympathieke uitstraling van Lee Ritenour. Bij Dhafer was de sfeer ook geweldig, maar de hele ambiance mét onvergetelijke én onvergelijkbare muziek, tjsa, woorden schieten te kort. Mijn verslagen van beide concerten staan hier: http://blog.stoneageimages.com/#post4 (even zoeken met Ctrl F).

Zoals u weet zit ik regematig te surfen op Youtube en, verdomd, ik kom twee live registraties van genoemde mannen tegen die toch wel heel dichtbij de ‘real thing’ komen. In beide gevallen is er sprake van een toevoeging!

Weleens van Dave Grusin gehoord? Misschien niet, maar de ouderen, laten we zeggen 40+, kennen zijn muziek zeer waarschijnlijk. Dave schreef namelijk de muziek voor The Firm, een zeer populaire en spannende film uit 1993 met Tom Cruise die de meesten van ons wel hebben gezien. De nog wat ouderen kennen zijn muziek 100% zeker, want hij schreef ‘Keep Your Eye on the Sparrow’, ‘theme song’ van Baretta, gezongen door Sammy Davis Junior. Baretta, daar keken we allemaal naar, toch?

Dave leverde ook een grote hoeveelheid ‘scores’ voor andere films en is zijn leven lang actief als pianist, componist, arrangeur en muzikant. Ik vermoed dat Grusin’s werk wel zal worden bijgeschreven in het ‘Great American Songbook’. Ik vind zijn ‘scores’ beter dan zijn reguliere discografie, dat is een beetje te zoet voor mij. Lee Ritenour en Dave Grusin gaan een ‘long way back’ en hebben diverse samenwerkingen op hun naam staan. De meest recente is van 2011. Ik kwam een registratie tegen van hun concert tijdens Montreux Jazz en het is een juweeltje. Het concert heeft die zelfde positieve sfeer die wij in Zoetermeer ervoeren. Ze hebben er allemaal zin en en Dave Grusin’ is vooral in vorm als hij prachtig een heel mooi stuk uit ‘The Firm’ speelt. De man is hier 77 jaar en zijn aanwezigheid is een gave toevoeging. De HD video heeft een muziekstream van zelfs 1256 kbps en de audio kwaliteit is ronduit verpletterend. De recording engineers hebben hier topwerk geleverd!


Ja, dan Dhafer Youssef. Het was pure magie. Ik val in herhaling, maar ik denk dat Dhafer in het genoemde top 10 lijstje weleens bovenaan zou kunnen komen. Maar goed, over het concert en de werkelijk unieke muziek van Dhafer heb ik al genoeg geschreven. Maar wat kom ik tegen? Een werkelijk fantastische live opname van oktober 2013, opgenomen in Izmir in Turkijke. De band is voor de gelegenheid uitgebreid met twee Turkse muzikanten en dit geeft de muziek nog iets extra’s. Ik vind het werkelijk waanzinnig goed en dat mag ik een echte muziekliefhebber niet onthouden. Het is de reden van deze blog. De video heeft een HD kwaliteit van 1020p en een muziekstream van 746 kbps. De audiokwaliteit is ook hier geweldig. Uiteraard heb ik het gedownload, want de vraag is maar net hoe lang het concert beschikbaar is op Youtube. Nogmaals: éénzame en volslagen unieke klasse!